Amerikaanse Eik

amerikaanse eik exclusieve meubelenDe Amerikaanse Eik is in Nederland in gebruik sinds 1825 en ook in bossen op grote schaal aangeplant. Een nadeel van de soort is dat deze boom een brede en dichte kroon vormt en daardoor andere boomsoorten verdringt en geen ondergroei toelaat. Het hout heeft een grovere structuur dan dat van de zomereik.

De Amerikaanse eik heeft donkere, roodbruine eikels met een scherpe punt en een afgeplatte voet; ze zitten in ondiepe napjes. De napjes zijn voorzien van schubben die aan de randen naar binnen gekromd zijn. De steeltjes zijn circa 1 cm lang. De eikels zijn pas in het tweede jaar na de bloei rijp en kiemen daarna na de winter als ze een koude periode achter de rug hebben.

De kleur en de grove structuur maakt de Amerikaanse Eik een geweldige amerikaanse eik exclusieve meubelen plankgrondstof voor het maken van meubelen. Amerikaanse eiken is goed te bewerken en uitstekend te zagen. Wel wordt gereedschap snel bot, net als bij de andere eikensoorten. Bij het gebruik van Amerikaanse eiken kunnen ijzerhoudende schroeven het beste vermeden worden. Eikenhout zorgt ervoor dat ijzer gaat corroderen. Hierdoor kunnen schroeven vrij snel afbreken en meubels of contructiewerk in elkaar zakken. Daarom is bij het gebruik van de Amerikaanse Eik goede vakmanschap vereist om tot hoog kwaliteit meubelen te komen.

Wat maakt Appie met de amerikaanse eik?

 

Copyright © 2011, Lumber Jack, betaalbare unieke meubels. Alle Rechten Voorbehouden.