Acacia

Acacia booom, goedkope meubelen, exclusieve meubelsAcacia is een genus uit de onderfamilie Mimosoideae, een onderfamilie in de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). Alle soorten zijn houtig. Op het ogenblik is de omschrijving enigszins onzeker: het geslacht staat op het punt verdeeld te worden. Met 'acacia' als soort wordt meestal Robinia (Robinia pseudoacacia) bedoeld, die tot een ander geslacht behoort.

Acacia-soorten hebben vaak samengestelde bladeren: een blad bestaat uit meerdere deelblaadjes. De acacia heeft veel lange dorens die overal uit de zich wijd uitspreidende takken steken. Gewoonlijk zijn de takken zo ineengestrengeld met die van de ernaast staande acacia’s dat ze een ondoordringbaar struikgewas vormen.

Acacia blad, goedkope meubels, exclusieve meubelenDe acacia kan zo’n 6–8 m hoog worden, maar komt vaak ook slechts als struik voor. Hij heeft zachte, geveerde blaadjes, gele bloemen en gebogen, spits toelopende peulvormige vruchten. Onder de ruwe, zwarte schors zit erg hard, fijngenerfd en massief hout dat goed tegen insecten bestand is.

Ze komen voor in Australië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en Nederland. Er zijn ongeveer 1300 soorten, waarvan bijna duizend voorkomen in Australië. Het hout van een Acacia is vaak hard, niet erg buigzaam en moeilijk bewerkbaar. De grotere planten zijn vaak erg gevoelig voor wind.

De kleur, structuur en stevigheid van het hout maakt de Acasia hout zeer geschikt voor het maken van meubelen. Appie selecteerd de houtstukken met de hand om de perfecte vorm en kwaliteit te realiseren.

Copyright © 2011, Lumber Jack, betaalbare unieke meubels. Alle Rechten Voorbehouden.